Kenyaresan 29/11-10/12

Så var det äntligen dags för Fiskejournalens drömresa till Kenya.
Min resa avgick från Köpenhamn för mellanladning i Amsterdam där vi slöt upp med resten av gänget.
Kändes redan från början att det skulle bli en kanonresa, då allihopa verkade hur trevliga som helst!
Efter flygbyte i Nairobi 10 timmar senare flög vi inrikesflyg till Mombasa för att sen åka bil i några timmar till målet, Dianibeach.
Det första som slog en när vi lämnade flygplatsen var hur otroligt fattigt det var
Första dagen när vi kom ner tog vi det mest lugnt och umgicks...
Lördag

Äntligen var det dags för storviltfiske. Vi hade 3 olika båtar som vi skulle fiska ifrån under veckan. Redan efter 10 minuters fiske hade Jan från den andra båten på en fin Dorado som tyvärr släppte. I vår båt hände det inte mkt förrän efter ett par timmars fiske. Stefan fick då ett hugg på sin sida som resulterade i en fin Sailfish på 24 kg. Otroliga färger som tyvärr försvinner så fort man får upp fisken i båten. Just denna fisken hade vi från början tänkt releasa, men i brist på käk på kvällen fick den följa med upp som middagsfisk. Otroligt god var den iallafall efter att Freddy gjort en kanongod middag på den senare under kvällen =)
Söndag

Även den här dagen var jag ute med den stora båten Monique. Fisket var liknande gårdagen förhållandevis segt med en del kontakter och följe av Sailfish samt en del Doradohugg. vi fick upp ett gäng Bonitos(små tonfiskar)
De här fiskarna gick i jättelika stimm, och vad som fanns där under var det vi jagade.
Den här kvällen var det första advent, och det var vi ju tvugna att fira =)
Måndag
Fiske den här dagen började med ett gäng snabba Bonitos sen var det relativt dött en längre stund. Vi körde längre ut mot vatten där John(Kaptenen) hade sina favoritställen för Marlin.
Efter bara 1 timmes fiske kom där upp en stor Marlin bakom våra beten. Den kryssade fram och tillbaka mellan betena och slog till dem med svärdet. Tyvärr högg aldrig denna fisken utan stack en stund iväg. Jäkligt synd, mäktigt med så stor fisk på så nära håll...
Efter ytterligare en timmes fiske smäller det på en stor Marlin på Stefans spö. Efter en 200 meters rusning på 5 sekunder gör den 3 st akrobatiska hopp innan den tyvärr släpper. Kaptenen uppskattade vikten till runt 80 kg.
Ett par timmar senare är det äntligen min tur att drilla "stor" fisk. En Dorado på 8 pannor, tyvärr tog den på 80punds utrustingen så kampen kunde blivit roligare. Men en otroligt vacker fisk var det iallafall. Foto: Per-Ola Johannesson
Tisdag
Idag var det paus i fisket, det var dags för Safari.
Parken vi skulle besöka innehöll till mestadel Elefanter. Vi såg ett hundratal olika elefanter i olika familjer. Den största var 53 år gammal och vägde över 9 ton. Otroligt imponerande djur. Under eftermiddagen satt vi på en Camprestaurang precis vid ett vattenhål, där dök sköldpaddor, varaner och till sist en mindre grupp elefanter upp. Kanon att få riktigt närbilder på dem.
Onsdag
Idag var planen Marlin, så vi åkte än en gång så långt ut vi kunde. Tyvärr blev åter igen endast ett gäng Bonitos. Matihas tappade en riktigt grov Dorado som nog vägde 15+. Fiske tog på gäddutrusning och tömde i princip spolen i första rusningen. 20 min senare var den flera grr bara 3 meter rån båten innan den gjorde en sista rusning och rätade ut kroken. Stefan landade en liten Dorado på 4-5 kg.
Vi såg och hade både hugg och följe av en del Sailfish. Idag var även ett par tjejer från Whalesharketrust med, tyvärr såg vi ingen Valhaj.
Torsdag
Idag var jag ute med den lite mindre båten med skepparna Hassan och Emanuel.
Jag, Håkan, Chrille och Stefan hade en intern tävling under dagen. Som "vanligt" blev det bara ett gäng Bonitos. dock tappade jag och Håkan 2 st Dorados. Kampen slutade 2-2
Fredag
Idag skulle jag, P-O och Fredrik fiska helt "själv"Dvs utan deckhand. Många nya planer smiddes under natten och vi gjorde verkligen allt vi kunde för att få de stora fiskarna till att bli där. Ett gäng Bonitos landades under dagen samt 2 tappade dorados. Den ena var en fin firre som tyvärr linan gick av efter lite trassel i ett downriggerspö. =(
Men det var iallafall en trevlig dag och roligt att man själv fick trixa med beten, djup mm.
Lördag
Jag och Stefan stack ut en tidig tur tillsammans med Hassan och Emanuel. Nästan direkt fick jag en liten Travelly för att sen följa upp med några Bonitos. Sen var det dött, dött o dött. Vid middagstid gav Stefan upp och bytade med P-O och Mathias.
Hela eftermiddagen fortlöpte utan ett pet på prylarna.
En timme före vi skulle sluta sög det dock till en snabb stöt på djupriggspöet. Ingen fast fisk men enligt skadorna på betesfisken rörde det sig om en stor Barracuda.
Jäkligt synd att den inte tog ordentligt, hade varit en riktig drömfisk att få upp.
Söndag
Sista dagen på resan.
Endast Jan och Fredrik stack ut på en halvdagstur den här dagen. Vi andra ville ha en lugn dag med lite shopping mm.
Fredrik som inte fått någon vettig fisk under veckan kämpade som ingen annan. Och till sist gav det utdelning.
En fin Wahoo tog till sist en Bonito som fiskades på riggen. Efter en hård kamp kom firren som vägde runt 15 kg upp och lyckan hos Fredrik var total!

Resan var en jätteupplevelse, tyvärr inte så mkt fisk som man förväntant sig men många nya kompisar och många roliga minnen gjorde det till en riktigt häftig grej!

No comments: