24/5 Sista dagen


Idag drog vi tillbaka till platserna som gav så bra igår. Växlande väder idag, strålande sol växlande med regn och blåst. I de första släppen kom ett par mindre flundror samt torskar upp. Fisket segade sen ut totalt.
Vi bytade platser till ett par grundtoppar som gett torsk över 20 kg för ett annat gäng under veckan.
Vi fick en hel del torsk och hade några flundrakontakter. till sist kunde jag i alla fall landa en torsk på ca 12 kg.

KJ avslutade dagen med att landa en fin flundra på 8-9 kg. Riktigt bra tryck i firren som gjorde kraftiga 20 m rusningar ett par ggr.

23/5 Hälldeflundrarace!


Idag testade vi ett nytt sund som verkade intressant enligt sjökortet. I första släppet fick jag på en tyngre fisk. Drillade denna samtidigt som de andra också fick napp. Upp kom en 10+ torsk för mig samt 3! flundror på de andras jiggar. Finfin start med andra ord!






Fisket höll sen i sig en bra stund med fina torskar och en hel del flundror. Vi får kontakt med Stockholmsbåten via VHFen där dom berättade om en riktigt tung flundra var krokad. Vi åkte över och jag hoppade in i båten för att få ett par schyssta foto.
Drillen varade i ca 45 min och fisken var sanslöst tung. Till sist lyckades Freddan och Henke snara flundran. När den väl var snarad gick den loss fullständigt. Helt otroligt vilka krafter dom kan ha.
Fisken mättes till 167 cm vilket innebär ca 65-70 kg. En riktigt drömfisk för Matte. Efter några foto i båten släpptes den tillbaka i djupet igen.

Klämde ett par foto på några stormfåglar som blev matade med makrillar.

KJ och ett par till stack ut på ett nattpass som jag inte hängde med på. Ytterligare 3 små flundror steg på innan KJ lyckades landa ännu ett monster. En fisk som mättes till 136 cm och ca 34 kg.

22/5 Riktigt segt idag


Började med att fiska av ett sund som strömmar på riktigt bra. Allt kändes "rätt" för flundror men det gick inte alls så när som en liten 2 kg.

Vi drog sen ut mot lite djupare vatten där stockholmarna landat en hel del fin torsk och flundror de andra dagarna. I första släppet landade Staffan resans största lubb. Ovägd men ca 5 kg skulle jag tro.

Vi nötte på och fick en hel del torsk med en fin topp på 13.7 kg för KJ.

Fisket segade sen ut fullständigt, vi nötte och nötte med bara en bunke småtorskar, lubbar och koljor som resultat.
Någont knäckta bestämde vi oss för att köra in och prova på spättmete. På vägen in dök ett gäng tumlare upp bakom båten. Tyvärr höll de sig på så långa avstånd så jag inte kunde knäppa några riktigt bra foto.

Spättmetet började bra med 1 landad rödspetta på ca 1 kg samt en riktigt fin tappad firre för Magnus på närmare 2 kg.
Därefter drog vi upp en jäkla massa skrubbor med topp på 1kg blankt. Rödspettorna lös tyvärr med sin frånvaro men ska provas fler ggr. Kul fiske när man ser fiskarna komma i det kristallklara vattnet och plocka upp räkorna...

21/5 Fågelfoto betyder dåligt fiske...


Idag drog vi till nya platser, var på plats vid 11-tiden för att försöka träffa rätt tidvatten. Tyvärr ville inte strömmarna genom sundet som vi ville så vi bestämde oss för att åka ut på djupare vatten och bända stortorsk.
Tunga pilkar med dubbla trekrokar sänktes ner i lagom tempo för att få småsejarna att hugga på krokarna. När väl en sej sitter på kroken går man ner till "monstren" två våningar ner...

Det första som högg på Manges bete var en tvärilsk katt. Den lilla arga saken hängde med enda upp till ytan utan att vara krokad, när den såg våra fula trynen vid båtkanten försökte den åter igen dra iväg med sitt bete. Helt sjuka "fiskar" det där

Ett par släpp senare kunde KJ landa en schysst torsk på ca 12 kg, bra fight på lätta prylar!

Vi rensade ett par fiskar och fick helt plötsligt jättemånga kompisar... Rena rama tamfåglarna mitt ute i ingenstans

Vi fick sen ett bra gäng med torskar med toppar på ca 10 kg, tyvärr ville de riktigt stora inte vara med i matchen denna dagen. KJ fick i alla fall en illaluktande lubb i ganska hyfsad storlek. God matfisk men mest dryg att drilla upp från 100-metersdjup när det är större fiskar man söker.

När vårt efterlängtade tidvatten drog igång vid 17-tiden var vi åter igen på "flundraplatserna" Tyvärr var inga hungriga flundror det. Det blev en bunke torskar, lubbar och koljor innan vi gav upp vid 23-tiden.
Tyvärr verkade det vara en seg dag över lag för båtarna på campen. Ett par st hälleflundror upp till ca 10 kg var allt som toppade dagen.

20/5 Idag släppte det


Vinden hade lagt sig ordentligt under natten vilket gjorde att vi kunde komma ut till platser vi under hela veckan velat besöka.
Trollsundet var första destination...

Efter ca 1 timmes fiske krokade KJ båtens första flundra. Efter en ganska häftig fight på lätta prylar kan en 6 kg fisk landas.

1 timme senare landar jag min första flundra, tyvärr ingen stor firre men i alla fall en väldigt vackert tecknad flundra i 2-3 kg klassen.

Under tiden vi tar ett par foto på min fisk drar det iväg på Staffans spö som satt i spöhållare under fotosessionen. Även denna flundra togs på ganska lätt utrustning så fighetn blev riktigt häftig. Fisken vägdes till sist till 13 kg och innebar nytt PB för Staffan.

Så fort vi kom över lite djupare vatten så slängde sig kattfiskar över våra jiggar. Små monster som gör allt för att bita en när de kommer upp i båten...

Fisket dog sen ut ganska ordentligt så när som en liten landad flundra av KJ. Vi drog vidare ut på djupare vatten för att se om vi kunde hitta lite mer huggvillig fisk.

Nästan med en gång hittade vi massvis med jagande torskar på ca 60-70 m djup. Vi fick efter det ett 3 timmarsrally med massvis av torsk upp till ca 8 kg, mitt i allt ihop lyckades jag att få in andra flundra för dagen som vägde ca 4 kg.

Duktigt slitna var vi till sist i hamn vid 00-tiden för att rensa lite fisk o käka en god och efterlängtad middag.

19/5 I princip inblåsta



Blåser fortfarande duktigt här uppe, men vi har ändå fiskat 10-19 på de platser som inte var allt för jäkliga.
60-70 torskar med toppvikt på 5 kg och en havskatt är vad vi haft i båten idag. Flundrorna som vi letar efter lyser än så länge med sin frånvaro. Synd att inte bifångsten av torsk håller lite bättre storlek.
Väl i land hade Freddan fått en simpa på en 480g jigg, firren vägde 560...
Dags för och käka nu, havskatt och torsk tillsammans med ugnsrostade rotfrukter.

18/5 På plats


Efter en lång resa är vi på plats i Havöysund.
Väldigt blåsigt här uppe men det ska avta tills på onsdag.
Gav oss ut ett kort 2 timmars-pass, ett gäng torskar kom upp... Imorgon fortsätter jakten på storflundrorna!

14/ Åskan kom och förstörde


Fick ett ryck vid 19-tiden att jag skulle ut på ännu en gösexpedition. Började med att fiska av samma plats som gårdagen och hade redan efter 10 minuters fiske 2 tappade gösar. 5 min senare drar ett jäkla åskväder in över sjön och det börjar blåsa upp ordentligt. Med åskan dog fisket ut totalt, inte en känning på de sista 2 timmarna trots stora variation på beten, djup och hastighet, från att där var 10 båtar på sjön var jag helt plötsligt helt ensam. Tydligen fler än jag som fick segt fiske...
Hittade i alla fall ett par nya grynnor som ska hårdköras lite senare i vår.

13/5 Aggressiva hangösar!



Jag och Ricky bestämde oss för ett litet göspass den här kvällen. Fortfarande anade man att det skulle vara lite för kallt i vattnet för trolling men suget gjorde att vi ändå gav det en chans.
Har inte något riktigt sug efter V-jigg men borde ju så klart mala på det nu under den lite kyligare perioden. Allra helst skulle jag vilja flötestrolla, men bristen på betesfisk och stulna mörtstugor gör det tyvärr ganska svårt.
Vi började med att trolla runt på vanligtvis säkra platser med bara ett litet pill på ett bete som resultat.
Bestämde oss för att svänga in om ett parti i sjön som känns "lekigt". Det visade sig vara rätt beslut, i alla fall om man var ute efter förbannade småhanar. Nästan på en gång när vi gled in på 2-3.5 m djup så var en gös uppe och bet i min ena sidoparavan :) Snart får man väl akta sig så inte båten blir anfallen...
Vi gav detta området en timme och hade då flera landade fiskar och ett helt gäng tappade. Kul fiske men inte riktigt den storleken vi var ute efter. De flesta låg på ca 1,5-2 kg tyvärr inga större.
Vattnet är som sagt fortfarande för kallt så de stora feta madammerna verkar inte uppehålla sig här inne än.
Sista timmen gav vi oss ut längs med några djupkanter, hade ett fint hugg som tyvärr inte ville fastna innan mörkret lade sig och det var dags för hemfärd.
Får hoppas det blir lite värme de närmsta veckorna så man kan köra igång ordentligt efter Norgeresan.

10/5 Mjoe...


Idag skulle laxen upp!
Vi drog ifrån hamn vid 7-tiden. Havet hade nästan lagt sig helt, men blev ändå en ganska guppig färd ut till platserna vi tänkt fiska på. Gammal sjö som gungar gör att det blir en del hopp med båten :)
Utsättningarna gick fint hela dagen, hade även flyt att inte få speciellt mkt horngäddor så när som 3 st varav 2 st högg på samma drag.
Vi fiskade av 3 olika positioner under dagen utan så mkt som ett pill av lax. Börjar bli en liten vana det här när man fiskar lax, i alla fall de turer jag hänger med.
Skulle behöva några laxar i båten för att få riktigt sug efter detta fisket. Svårt att få det när man bommar gång på gång.
Magnus som var nere vid Bornholm landade 2 laxar och tappade 2 eller 3 st, så kanske vi valde fel ställe?
Det hade i alla fall kommit upp ett gäng fina fiskar när vi kom till hamn. Lax på 18.9, någon 15 kg samt öringar över 8. Ett par sådana hade räddat dagen/helgen.
Nu är det snart dags för norge, om rätt så exakt 1 vecka går flyget mot Hälleflundrornas land. Ska bli riktigt spännande och se vad det kan ge... Kanske en katt? Fulare och med ondskefull look får man nog leta efter?

9/5 Inblåsta


Jag och Staffan stack ner till Simrishamn redan på fredagkväll för att vara igång tidigt med årets laxsatsning, som för egen del bara kunde bli 2 dagar.
Hade en skön kväll nere i hamnen innan vi somnade in i Magnus båt som låg i hamn.

Under natten drog ett rejält oväder in och skyfall tillsammans med storm gjorde att man fick lite onda aningar.
På morgonen när vi stack ut blåste det en hel del, precis när vi satt ut alla spöna blåste det upp riktigt ordentligt, så ordentligt att den pågående lax-tävlingen fick avbrytas.
Vi vände om och trollade oss guppigt tillbaka till hamnen. Det fick bli lite hamnliv resten av den dagen, var rätt gott att ligga och slappa på en gräsmatta och snacka skit.
Några fiskar hade i alla fall kommit upp av de 50-60 båtar som varit ute, men det var väldigt få. Flera guidbåtar som bommat trots att de körde heldag i det hårda vädret.
Fotot ovan är på en smällfet öring på ca 3.5 kg, den från land hade varit en drömfisk...

3/5 Fortfarande lite kallt i vattnet


Blev en eftermiddags tur på sjön jag tänkt göra min gössatsning i detta året. Tyvärr har jag inte några mörtar vilket vore melodin i det något kalla vattnet för tillfället.
Wobblertrolling på gös brukar inte komma igång ordentligt förrän tempen kommer över 18 grader vad jag erfarit under åren.
Tempen ligger just nu på ca 15 i ytvattnet så det tar nog några veckor till innan tempen kommit upp sig. Framför allt nu när det kommit någon form av höstväder till skåne :(

Hur som helst så har de flesta gösarna ställt sig på lekplatserna runt om i sjön. Har inte full koll på stengrun och sånt än men ska allt hitta dem...
Det blev en avkrokad gös på ca 2 kg, en gädda samt 3 tappade gösar under eftermiddagen. En av de tappade såg jag på lodet komma stigande mot båten, släpade en wobbler 7-8 m bakom båten och 5 s efter jag sett fisken på lodet så small det!