Besahunter


Fint väder, bra vindar och lite öringsug…
Blev en runda till Österlen tillsammans med Henrik. Vi kom inte iväg förrän vid 18,30 men med så många ljusa timmar vi har nu så hinner man ändå med ett par timmars fiske på kvällarna.
Testade först av samma rev som gav lite fisk förra gången jag var nere. En ganska fin pjäs hoppade ett par ggr en kastlängd från land. Tyvärr verkade den inte speciellt intresserad.
Precis i skymningen fick Henrik ett hårt påslag på 2 m lina, tyvärr missades krokningen.
Vi beslutade oss för att testa en ”säker” plats som levererat mkt fisk genom åren. Tyvärr brukar det mest vara besor hemma, men alltid något…

Efter 10 minuters fiske fick jag ett stenhårt hugg på full kastlängd. Efter en ganska rolig drill kunde en blank besa på 65-70 cm krokas av och återutsättas.
Hade ytterligare ett hugg innan det var kolmörkt ute.
Fick i alla fall både se och känna fisk idag, tyvärr ingen blänkare än men dom kommer… Får ta ett par pass till inom det närmsta innan horngäddorna kommer. Ryktas att dom tagits på platser runt om i Skåne redan förra veckan

Inte riktigt än


I fredags byggde jag om min frontade elmotor en aning. Läste för ett tag sedan om Ipilot, en liten enkel ombyggnad från den gamla co-piloten (fjärrstyrning)
Med Ipilot får man en gps inbyggd i motorn, vilket gör att man kan spara rutter längs med djupkanter och annat man tycker är intressant. En annan fräck sak var att man har ett elektroniskt ankare på elmotorn. Vill du ankra upp så trycker man bara in en knapp, motorn håller sen kvar båten på denna punkt med 1.5 m marginal. Otroligt effektivt när man vertikalfiskar, ankrar för att kasta av ett grund mm.

Första testet blev i lördags på en ganska blåsig sjö som jag tänkt fånga några premiärgösar på.
Fisket var grymt segt de första timmarna helt utan ett pet. Liter senare på dagen anlände KJ i båten och vi testade ett ställe jag sett en hel del fisk på. Tror inte det tog mkt mer än 10 min innan det högg på en flötesmetad mört. Finfint, fisken var på g nu tänkte vi. Jag hade 2-3 hugg på en fireball-mört, dock utan någon landad fisk. Tror det var abborrar som var framme och högg i mörten då man inte såg några direkta bitmärke.
Mkt roligare än så blev inte den här turen. Får skylla på aningen kallt vatten, 7-8 grader på de ställen vi var. Tyvärr börjar nätfiskarna i sjön täcka in hela stengrund med nät vilket som vanligt är jäkligt trist.

Läst och hört att fisket i Ringsjön så smått börjat släppa. Som vanligt bara microgösar men i alla fall landas det lite firrar. Tempen är ca 11 grader där så den lilla skillnaden gör nog på sig en aning.
Ska ge min andra sjö 1.5 vecka till innan den riktiga "satsningen" för året börjar. Hoppas på fina vindar på kvällarna så ska jag bomba efter jobbet på kvällarna.

Bompass och ett par öringar


Kom hem från ett stekhett Thailand förra torsdagen och fiskesuget var på topp!
Tidigt på lördagsmorgonen drog jag iväg till en större sjö för att för första gången i detta vatten flötestrolla. Tyvärr blåste det nära på storm den här dagen så fisket blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Svårt att hålla normal hastighet när båten blåser hit och dit, paravaner som ena stunden är framför båten för att sekunderna senare ligga på fel sida. Avslutade efter några dryga timmar och kunde räkna in ett bompass.
Fiskesuget höll i sig även på söndagen, hade några lagom stora gösmörtar på lager så valet blev en sjö med ganska bra gösbestånd. Tyvärr blåste det nästan värre den här dagen så turen blev mer eller mindre bara en rektur utan fiske. Rätt mkt aktivitet under ytan med bra ansamlingar på gös. 7 grader i vattnet är i kallaste laget för ett lyckat fiske men 2 v till så ska det nog kunna bli lite action.

Var på en jobbresa i Göteborg ett par dagar denna veckan och kom hem till ett soligt och fint Skåne igår. Fina vindar gjorde att havsöringssuget drog lite. Stack ner till ett rev som vid rätt förhållande kan hålla bra med fisk.
När jag gjort 7 kast hade jag krokat av och returnerat 1 blänkare på ca 40 cm, 1 superbesa som såg ut som ett riktigt miffo med mögel och stora bitmärken i skallen. Otroligt hur slitna dom kan bli efter leken. Kan en fisk som denna överleva tro? Krokar helst av dessa fiskar direkt i vattnet men denna hade i princip svalt betet så en håvning var tvungen… Kastet efter tappade jag ytterligare en besa efter en kortare fight. Super tänkte jag! Detta kommer bli en kanonrolig kväll.
2 timmar senare hade jag endast haft 1 hugg… Märkligt det här med öringfiske, gäller verkligen att vara på rätt plats vid absolut rätt tid. Hade jag varit där 30 min tidigare så hade jag kanske kunnat få fler fiskar ur det förmodade stimmet som simmade förbi precis i början.
Men men, att få ett par öringar är alltid kul. Har fiskat många pass i rad utan så mkt som ett känn vissa säsonger.