Ett par pass senare...


Blivit ett par pass sedan förra uppdateringen.
Var uppe i Oskarshamn häromdagen och jobbade. På vägen hem svängde jag inom ett ställe längs Blekingekusten för att fiska lite sommargädda.
För ett par år sedan var det grymt fiske vid denna tiden och vi öste upp fisk. Väl på plats kunde jag konstatera att vattenståndet var ca 20-30 cm lägre än normalt vilket gjorde att många av platserna var omöjliga att fiska på.
Travade hur som helst ut på lite djupare vatten och började fiska. Redan på första stället small en liten snipa på betet. Man skulle kunna tro att fisken vägde åtminstone 5 kg som hugget kändes men efter liten surfing kom en gädda på knappa kilot in istället :).
Fiskade vidare ett par timmar och landade 7-8 gäddor, inga större fiskar men stenhårda roliga hugg och drillningar.
Får sticka upp här fler gånger under sommaren och hoppas på lite större gäddor och bättre vattenstånd så man kan fiska av lite mer platser.

Igår var jag ute efter jobbet för några timmars gösfiske. Började med intressanta stigningar från flera fiskar, men de flesta var bara uppe och kikade på jiggarna/fireballsen. Lite smånaffs men inga ordentliga hugg den första timmen. Fick sen raskt ett par fiskar runt 3 kg innan gösarna simmade neråt botten igen.
Malde på ytterligare några timmar innan jag drog mig hemåt.
Har märkt tydliga tendenser senaste gångerna jag varit på denna sjön och även hört samma sak från andra som fiskar där.
Fram till 19-tiden är fiskarna hyfsat aktiva och jagar/äter för att sen dö ut fullständigt. Vissa kvällar har jag fått någon/några fiskar precis i skymningen men det är långt ifrån alla gånger.
Nästa pass hinner jag förhoppningsvis med att fiska lite tidigare på eftermiddagen. Om inte annat hade jag tänkt lägga 1 vecka av semestern på tokfiske i denna och ett par andra sjöar.

Ytterligare ett gäng gösar...


Efter ”kanonfisket” jag hade i söndags var fiskesuget på topp.
Trots konstant regnade hela dagen på tisdagen var KJ ute på Ringsjön. Han hade haft helt ok fiske med ett 10-tal landade innan jag hoppade i båten vid 16-tiden för ett par timmars jiggande. Vi fiskade av lite kuperad terräng och landade ytterligare ca 10 gösar på ett par timmar.
Samma dåliga snittstorlek som föregående kväll tyvärr. Ska man ha upp fina fiskar från sjön så är det nöta som gäller vilket jag har stor erfarenhet sedan tidigare. Ofta 100 småttingar på 1 stor.
Tragiskt men sant.

Igår, Tisdag lättade vädret något framåt kvällen. Förutsättningarna kändes helt ok och jag begav mig till den andra sjön för att se om dom var lika bra på hugget även här.
Tyvärr visade det sig att dom mest bara var intresserade för att följa jiggarna och fireballsen jag testade med.
Blev bara 2 landade fiskar samt 3 hugg på hela kvällen. Hade ett 20-tal fiskar som var uppe och kikade på jiggen innan dom dök mot botten igen. Otroligt lite fisk i frivattnet, i princip all fisk jag såg stod enda nere på bottnen och tjurade.
Nu är det skitväder på väg in igen, regn, kyla och blåst. Känns inte direkt som fisket kommer bli lättare.
Får hoppas allting är så pass framskjutet att det blir riktigt bra när man har semester istället. Allt verkar sent i år, gösfisket och framförallt laxfisket är långt framskjutet jämfört med tidigare år.

Händelserik helg med massor av fisk!


Äntligen har värmen kommit, dock försvunnit igen när jag skriver detta.
I lördags blev det gäddtrolling på en större sjö en bit hemifrån. Fisket började direkt vid utsättningen då en 4-5kg fisk tog ett av ytterspöna.
Huggen kom därefter vid jämna mellanrum under dagen men några hyfsat fina gäddor. Den största som var en 105cm+ drillades i en jäkla vind, inte lätt att vara själv med 8 spön när det givetvis alltid blåser som mest när man ska drilla. I vilket fall kom fisken in till båten, jag greppade tafsen för att landa. Då säger det bara pang! Beteslåset smäller av i böjen och jag kan sakta se gäddan glida ifrån mig med ett stort Swimbait i käften. Ett par plask med stjärtfenan sen dök stackarn neråt igen… En sak som bara INTE får hända! Var ett Berkley Crosslock som gick av, måste varit något galet redan sedan innan. Har en amerikansk modell av Staylock jag vanligtvis kör med men hade ett par spön med Berkleylås… sista gången jag har det kan jag säga. Väldigt retsamt att detta var det sista jag hade av dessa beten, de 2 största gäddorna under dagen tog på detta så nu får det bli lite nyinvesteringar igen…


(På ekolodsbilden kan man se en fisk som varit uppe och kollat på jiggen, gått ner till botten för att sen följa jiggen en bit. Efter ett litet följ så smäller den på jiggen, missar fisken och den går ner under jiggen igen för att senare simma mot botten. Den lilla svarta linjen som är ovanför jiggen är lekandet till tafsen)

Igår(söndag) var vädret så jäkla gott att jag inte kunde hålla mig hemma.
Med tanke på hur segt gösfisket varit de senaste passen så bestämde jag mig för att besöka hederliga gamla Ringsjön för att känna på spöböj.
Började med att trolla av en kant som brukar leverera. Inte speciellt mkt fisk på denna men när jag kom ut till lite mer planande botten började huggen komma tätt. Landade 7-8 gösar och någon gädda innan jag sadlade om till jigg istället.
Så fort jiggen satt på spöet blev fisket helt sjukt… Dom högg, högg och högg, tappade räkningen med tror jag landade 35-40 gösar ungefär... Lockade upp massvis med fisk som var osynliga för lodet då de stod och tryckte i dyn. Hade sen ett actionfyllt fiske som jag satt och följde på ekolodet resten av dagen. Kanonskoj fiske, hade det bara varit lite storlek på gösarna så hade det varit optimalt, tyvärr var det mest smågösar runt kilot som var intresserade med några få toppar. Firrarna ändrade smak hela dagen, ena stunden var det neutrala färger utan fladderstjärt som gällde, 5 min senare följde dom bara jiggen utan ett pet. Satte man då på en annan färg så kom ofta hugget ögonblickligen.
Roligt fiske som det får bli mer av den närmaste tiden. Får hoppas de andra sjöarna också börjar leverera likt detta…

På ekolodsbilden kan man se en fisk som varit uppe och kollat på jiggen, gått ner till botten för att sen följa jiggen en bit. Efter ett litet följ så smäller den på jiggen, missar fisken och den går ner under jiggen igen för att senare simma mot botten.